Honing wordt al eeuwenlang door mensen gebruikt en je zou kunnen zeggen dat we nogal gesteld zijn op deze zoete en plakkerige substantie. Het heeft door de geschiedenis heen vele toepassingen gehad voor medicinale en voedingsdoeleinden. Zo werd honing in het oude Egypte gebruikt voor mummificatie en tegenwoordig wordt het gebruikt voor wondverzorging en ook voor huidverzorging, samen met een voedingsbron. Volgens vele kenners is Manuka honing de beste soort vanwege het hoge gehalte aan methylglyoxal.
Enkele voorbeelden van lekkere soorten honing
Een van de interessantere feiten over honing is dat er veel soorten zijn en elk heeft verschillende kenmerken. Ze kunnen variëren in kleur, smaak, textuur en gezondheidseigenschappen. Hier volgen verschillende soorten honing en hun unieke kenmerken.
Er bestaan verschillende soorten honing
Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat er maar één type honing is. Als je al honing in je dieet of voedingspatroon gebruikt, wil je misschien experimenteren met verschillende soorten van honing, omdat je misschien de voorkeur geeft aan de smaak van andere honing soorten en aan hun gezondheidsvoordelen. Het kiezen van het juiste type honing kan op de lange termijn zeer gunstig zijn voor je algehele gezondheid en conditie.
Manuka honing
Manuka honing is een variëteit van honing die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland. Dit soort van honing heeft in het verleden al wel eens veel aandacht gekregen vanwege de voordelen voor de gezondheid. Manuka honing wordt gemaakt van de nectar van theebomen. De gezondheidseffecten van deze honing zijn uitgebreid bestudeerd door verschillende universiteiten over de hele wereld. Sommige van deze bevindingen bevatten het bewijs dat de honing het lichaam kan beschermen tegen schadelijke bacteriën en infecties, samen met het voorkomen van tandvleesaandoeningen.
Manuka Honing is getest en gecertificeerd om ten minste 100mg/kg Methylglyoxal te bevatten. Manuka honing komt bij de bijen vandaan die zich tegoed hebben gedaan aan de Manuka struik, ofwel de Leptospermum Scoparium. Deze struik komt voor in Nieuw Zeeland en Australië – de honing die Manuka NZ produceert wordt uitsluitend in Nieuw Zeeland geproduceerd. Daar is de Manuka honing al eeuwen bekend en werd door het Maori volk gebruikt vanwege zijn unieke werking.
Bio actieve eigenschappen
Manuka honing staat bekend om zijn hoge mate van bio-actieve eigenschappen. De stof die hiervoor zorgt is methylglyoxal (MGO), en hoewel dit in alle soorten honing voorkomt, is het percentage in Manuka honing verreweg het hoogst. De concentratie verschilt echter sterk per productie van de honing. Onze MGO Manuka Honing van Manuka New Zealand wordt gecertificeerd aan de hand van de aanwezige waardes van Methylglyoxal (MGO) in mg/kg. Hoe hoger de waarde, des te hoger is de concentratie van het bio-actieve component Methylglyoxal (MGO).
Niet geschikt voor baby’s jonger dan 12 maanden. Bewaren onder de 25 graden.
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie | 1400 kJ |
Eiwit | 0,3 gram |
Koolhydraten waarvan suikers |
82,1 gram 82,1 gram |
Vet | < 0,1 gram |
Vezels | 0 gram |
Natrium | 14 mg |
Avocado honing
Deze honing wordt gewonnen uit avocadobloesems en heeft een rijke botersmaak. Het is donker van kleur en het kwam oorspronkelijk uit Zuid-Mexico, maar is nu is deze avocado honing te vinden in veel landen en regio’s over de hele wereld.
Lindehoning
Lindehoning wordt vaak een vreemde honing genoemd, omdat het anders is dan alle andere beschikbare honingen. Het komt van de bloemen van de lindeboom. De honing heeft een licht houtachtige smaak en is lichtgeel van kleur. Net als manuka honing heeft deze variëteit ook antibacteriële eigenschappen en vele gezondheidsvoordelen die ermee gepaard gaan, zoals de behandeling van een verkoudheid en keelpijn.
Klaverhoning
Dit type honing is een zeer goed verkrijgbare honing en komt oorspronkelijk uit Canada en Nieuw-Zeeland. Dit is een klassieke honing die vaak wordt gebruikt voor het zoeten van voedsel. Ook wordt het vaak gebruikt bij het koken. Het heeft een lichte en bloemige smaak. Klaverhoning is relatief goedkoop en gemakkelijk online te kopen.
Boekweithoning
Ook boekweithoning kan je gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij sommige imkers. Het is een sterk smakende honing en het bevat veel ijzer en antioxidanten. Deze honing is donker van kleur met een rijke textuur.
De bijenteelt van honingbijen
Tegenwoordig is de bijenteelt uitgegroeid tot een leuke en waardevolle hobby. Met de voordelen van het bestuiven van achtertuinen en bloemen, samen met de onvermijdelijke honing om van te genieten, is de bijenteelt echt een veelzijdige en leuke hobby.
De korte levensduur van bijen
Bijen sterven meestal na 35 dagen door veel gewerkt te hebben, waardoor hun vleugels uit elkaar vallen en deze insecten waardeloos worden tegenover hun kolonie. Ze maken honing in hun bijenkorven om als voedsel te gebruiken. Als er een goed seizoen is met veel bloemen, zullen bijen veel meer honing maken dan ze kunnen eten, hetgeen de imker dan als lekkere honing kan verzamelen.
Rauwe kam honing of vloeibare honing van imkers
Imkers kunnen twee soorten honing op de markt brengen en hiermee geld verdienen. De allereerste klasse staat bekend als vloeibare honing. Het is heel gemakkelijk om de honing uit de korf te halen met speciale centrifugemachines.
Imkers kunnen ook delen van de korf zelf verkopen, hetgeen gekend staat als rauwe honing kam. Deze honing is niet zo lekker als vloeibare honing, maar veel mensen waarderen het vanwege de natuurlijke smaak ervan.
Andere kleuren en smaken door andere bloemen
Veel mensen weten niet dat honing in verschillende smaken en kleuren voorkomt vanwege de verschillende soorten bloemen waar bijen hun nectar van krijgen. Verschillende grondsoorten maken hierbij ook echt een verschil. Alkalische bodems leveren bijvoorbeeld planten op waarvan bijen witte of zelfs heldere honing kunnen maken. Zure bodems produceren dan weer planten waarvan de nectar verandert in donkere honing. In sommige gevallen kan honing roodachtig, goudkleurig of zelfs groen zijn.