Propolis van de honingbij

Propolis van de honingbij

Van alle bijenproducten is propolis waarschijnlijk het minst gekend. Propolis is een harsachtige stof die door de foeragerende honingbij wordt verzameld uit de schors en de toppen van specifieke bomen en planten. Deze hars wordt vermengd met het speeksel van de honingbij en verpakt in haar heupzakken of pollenmandjes.

De vele eigenschappen van propolis van de honingbij

In het verleden werd er wereldwijd al heel wat geld uitgegeven om te proberen te ontdekken wat propolis precies is en hoe de mensheid deze bijenlijm zou kunnen synthetiseren. Maar hoe we het ook proberen, het kan niet. Propolis is gewoon te complex. Het bevat een virtuele cocktail van organische verbindingen, waaronder cafeïnezuur, acacetin, ketonen en benzoëzuur, allemaal bekende strijders van ontstekingen, infecties en histamine reacties.

Propolis is ook rijk aan vitamine P of bioflavonoïden. Deze opmerkelijke verbindingen blijken lekkende haarvaten en bloedvaten te genezen, naast een groot aantal andere voordelen, waaronder het aanvallen van virussen en taaie medisch resistente bacteriën. Studies van over de hele wereld hebben aangetoond dat propolis genezing geeft aan tanden en tandvlees, genezing van brandwonden en infecties en zelfs een killer van kankercellen is!

Propolis in de bijenkorf

Honingbijen gebruiken dit wonder in hun eigen korf, als bouwmateriaal en als hulpmiddel voor de sterilisatie in de bijenkorf. Voor kleinere openingen en scheuren in de structuur van hun bijenkorf, worden deze door de werkbijen opgevuld met propolis. Propolis wordt gebruikt om deeltjes in de bijenkorf aan elkaar te lijmen, waardoor ze ondoordringbaar zijn voor wind. Het worden permanente structuren in de korf.

Het steriliseren van de bijenkorf door de honingbij

Misschien wel het meest opmerkelijke gebruik van propolis door de honingbij, is hoe ze deze geweldige stof gebruikt voor het steriliseren van de korf. Werkende honingbijen bekleden letterlijk de binnenkant van de korf met propolis en polijsten de binnenkant van de cellen door de kamer steriel achter te laten! Steriliteit in de korf is van het grootste belang.

De koningin legt geen eieren, tenzij de cellen worden gesteriliseerd met propolis. De werkbijen leggen ook een laag propolis op het landingsplatform waar de foeragerende bijen de korf binnenkomen. Dit is ontworpen om de voeten van de bijen te desinfecteren wanneer ze de schone binnenruimte van de korf binnenkomen en ook om het risico op infectie van de buitenwereld te minimaliseren!

Tandpijn verlichten met propolis

Wetenschappers en onderzoekers vertellen wel eens dat mensen die last hebben van tandpijn, hun probleemtand kunnen propoliseren om niet alleen verlichting te bieden, maar ook om de tand te genezen.

Brazilian Green Propolis en propolis van dennenbomen

In de afgelopen jaren heeft een groeiend aantal bijenstallen, in vooral Brazilië, zich afgewend van de honingproductie naar de propolisproductie, om een vraatzuchtige Japanse markt te voeden. Het lijkt erop dat de Japanners de effecten van propolis op kankercellen hebben bestudeerd en dat ze erg onder de indruk waren van de resultaten. Volgens hun gepubliceerde resultaten behoort propolis uit de oerwouden rond Sao Paulo in Brazilië tot de krachtigste.

Bekend als Brazilian Green Propolis heeft dit speciale brouwsel van regenwoud en honingbijen een zoet en scherp aroma. Het wordt alleen verzameld door de Afrikaanse honingbij van Brazilië. Bijenkorven die in de buurt van naaldbossen zijn opgezet, leveren ook een uitstekende propolis op. Zo wordt er ook uitstekende propolis gemaakt van bijen die afkomstig zijn uit de buurt van dennenbomen, brandnetels, struikgewas en eiken.

Propolis die afkomstig is van netels, heeft de neiging om de sinussen veel sneller vrij te maken dan propolis van vrijwel elke andere locatie. Het is wel duidelijk dat propolis verschillend kan zijn, afhankelijk van waar de bijen leven. Een sterkere smaak van propolis is meestal te danken aan de aanwezigheid van een grote hoeveelheid bioflavonoïden in de propolis. Dit is een zeer goede zaak en het maakt propolis veel krachtiger!

Waarom is propolis beter om te gebruiken dan geneesmiddelen?

Het mooie van propolis is dat het niet noodzakelijk alleen op ziekte gericht is, in tegenstelling tot de synthetische behandelingen van de moderne geneeskunde die wel eens kunnen leiden tot schade aan de omliggende weefsels en systemen.

Deze schade staat ons bekend als mogelijke bijwerkingen. Propolis staat dan weer bekend om zijn voedende en ondersteunende werking van gezonde cellen en weefsels, terwijl sommige componenten tegelijkertijd de groei van kwaadaardige cellen kunnen remmen en zelfs de proliferatie van diezelfde cellen kunnen stoppen. Propolis is al duizenden jaren vertrouwd bij heel wat mensen. Stuifmeel is voor de gezondheid en propolis is voor het leven!

Propolis is een bijenlijm die jij ook kan gebruiken

Propolis is dus een harsmengsel dat wordt verzameld door honingbijen van de bladeren en schors van bomen en struiken. Ze nemen deze hars en mengen het met nectar, stuifmeel en was. De bijen gebruiken het om hun bijenkorf af te sluiten van weerselementen en roofdieren. Mensen gebruiken propolis al jaren als voedingssupplement met een breed scala aan toepassingen. Bomen produceren deze hars om zichzelf te genezen van buitenwonden op de schors.

Mensen hebben in het verleden ook al wel bijenpropolis gebruikt in de vorm van een zalf om bepaalde wonden, zoals brandwonden en huidaandoeningen te behandelen.

Een scala aan toepassingen

Tegenwoordig heeft propolis een zeer breed scala aan toepassingen aangenomen, waaronder:

  • Voor de behandeling van brandwonden, zweren en blauwe plekken op de huid
  • Ter verlichting van keelpijn
  • Als booster voor het immuunsysteem
  • Voor de verlichting van verkoudheden
  • Propolis heeft bovendien bewezen antibiotische eigenschappen zonder bijwerkingen.

Verschillende vormen van propolis kopen

Propolis kan worden gekocht in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld in een rauwe vorm. In dit geval bevindt het zich in zijn volledig natuurlijke staat en kan het worden ingenomen om te helpen bij een deel van het interne gebruik. Je kan het ook gemengd met honing kopen, om het bijvoorbeeld samen met de honing op toast te eten, of in thee te drinken.

Ook kan je het kopen in een vloeibare vorm die is opgelost in een of andere vorm van oplosmiddel, bijvoorbeeld alcohol. Het kan in dit geval rechtstreeks op de huid worden aangebracht bij verschillende soorten wonden. Het etiket moet altijd informatie bevatten over het gebruikte oplosmiddel en de percentages ervan in het mengsel. Er zijn veel toepassingen voor bijenproducten en onderzoeken hierover blijven bestaan. Bijen zijn perfecte wezens in de natuur. Ze creëren bijna perfecte voeding en supplementen waarvan we zeker moeten profiteren, zoals bijvoorbeeld het opnemen van bijenpropolis.