Wat zijn de gezondheidsvoordelen van honing eigenlijk?
De meesten van ons zijn bekend met de vele gezondheidsvoordelen van bijenpollen. Dit bijproduct van bijen zit boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen. Als we bijenpollen eten als voedingssupplement, behandelen we ons lichaam met een aanzienlijk percentage van veel van de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben.Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van honing? We gaan dat in dit hoofdstuk behandelen.
Honing is veel meer dan gewoon een ingrediënt
Als we nadenken over het primaire product dat uit bijenkorven wordt geoogst, namelijk honing, zijn we geneigd om te geloven dat dit slechts een zoetstof is, een suikervervanger, een smaakversterker, of zelfs een ingrediënt in barbecuesauzen. Maar honing zit ook boordevol voedingsstoffen. Als honing regelmatig wordt gegeten, kan het veel van de voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft en het kan ook in andere omstandigheden als helende stof dienen.
De gezondheidsvoordelen van rauwe honing
Rauwe honing bevat calcium, magnesium, natrium, ijzer, fosfor, zwavel en kalium. Dit zijn allemaal essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft. Honing bevat ook veel B-complex vitamines en vitamine C. De hoeveelheden van deze vitamines veranderen, afhankelijk van de kwaliteit van de nectar en het stuifmeel waaruit de honing is gemaakt. Honing bevat ook eiwitten en het enzym glucose-oxidase, dat op zijn beurt waterstofperoxide produceert wanneer honing wordt verdund met water. Waterstofperoxide is een antibacterieel middel dat bepaalde soorten honing hun helende eigenschappen geeft.
Honingverband of honing als wondverband
Vanwege het antibacteriële karakter kan honing worden gebruikt als wondverband. Honing werd tijdens de wereldoorlogen in de vorige eeuw veel gebruikt in veldverbanden. Je moet in dit geval de honing gewoon rechtstreeks op een wond aanbrengen en deze vervolgens bedekken met een verband. Een honingverband vermindert pijn en ontstekingen, het voorkomt overmatige littekens, het bestrijdt infecties en het stimuleert de groei van een nieuwe huid. Door de osmose absorbeert honing het vocht rond de wonde, waardoor de wonde wordt gedroogd en de bacteriën worden gedood.
De unieke Manuka honing
Een van de meest effectieve honingstammen bij de behandeling van wonden werd geïdentificeerd door Peter Molan, een bekende biochemicus die werkte aan de Universiteit van Waikato in Nieuw-Zeeland. In 2015 is hij jammer genoeg overleden. Molan heeft aangetoond dat honing die gemaakt is van de bloemen van de manuka struik, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, bijzonder effectief is als antibioticum.
Dit komt doordat het een ander antibacterieel middel bevat dan het waterstofperoxide dat vrijkomt bij alle rauwe honing. Hoewel dit extra middel niet precies is geïdentificeerd, is de antibacteriële werkzaamheid van manuka honing met jarenlang onderzoek nauwkeurig gemeten. Van manuka honing is aangetoond dat het niet alleen bacteriën tegengaat, maar ook schimmels, protozoa en bacteriestammen die resistent zijn tegen antibiotica.
Waarvoor kan honing gebruikt worden?
Honing kan ook worden gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder eczeem en psoriasis. Het kan allergische reacties en ontstoken insectenbeten helpen kalmeren. Wrijf de honing gewoon in de getroffen gebieden als je dit ervaart. Omdat honing gemakkelijk door het spijsverteringsstelsel wordt opgenomen, verbetert het de spijsvertering en kan het als een mild laxeermiddel werken. Vanwege de antimicrobiële eigenschappen kan honing een zere keel verlichten. In dat geval moet je wat kruidenthee met honing en citroen drinken, zodat je tegelijkertijd kan profiteren van de vitamine C in de citrus.
Honing bevat antioxidanten
Honing versterkt ook het immuunsysteem in het lichaam vanwege de antibacteriële en de antioxiderende eigenschappen. Bijenhoning bevat in feite een hoog gehalte aan antioxidanten, net zoals bij spinazie, appels, bessen en andere voedingsmiddelen die vaker als gezond voedsel worden beschouwd. Donkere honing bevat meer antioxidanten dan lichte honing.
Honing is goed voor de lever
Honing helpt ook om de leverfunctie te vergemakkelijken. Het bevat ongeveer gelijke hoeveelheden fructose en glucose. De fructose dient om een enzym te ontgrendelen dat voorkomt in de kern van de levercellen, dat nodig is bij het essentiële proces van de opname van glucose in glycogeen. De lever moet voldoende glycogeen opslaan, een van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam.
Rauwe of onbewerkte honing
Rauwe, onbewerkte honing is het meest effectief in termen van genezing, of je nu honing consumeert of het gebruikt om een wond te behandelen. De rauwe honing bevat stuifmeel, de bron van veel van de essentiële voedingsstoffen van honing. Stuifmeel wordt vernietigd tijdens een warmtebehandeling of bij blootstelling aan licht.
Honing kopen in natuurvoedingswinkels
Zorg er bij het kopen van honing voor dat deze vermeldt dat het 100 procent puur is. Koop bij twijfel je honing in een natuurvoedingswinkel in plaats van in een supermarkt. Bewaar de honing vervolgens in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats, zodat het geen vocht uit de lucht opneemt. Als honing op de juiste manier wordt bewaard, blijft deze lang bewaard zonder zijn helende eigenschappen te verliezen.